Gebelikte 19. Hafta

BU HAFTA SİZDE OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER

gebelik.org Bu gebelik haftasından itibaren cildinizdeki değişiklikler belirginleşebilir. Bu değişiklikler gebelik hormonları ve gebeliğin mekanik etkileri (rahimin büyümesi) sonucu oluşurlar.Kloazma (gebelik maskesi) adı verilen alın, yanak, burun ve çenede yama tarzında kızarıklıklar özellikle güneşe aşırı maruz kalmanız durumunda belirginleşebilir. Bu lekeler genellikle kalıcı olmasalar da giderilmesi zor olabilirler. 

Daha önce ele aldığımız gibi, karnınızın, meme dokunuzun ve bazı anne adaylarında kalçaların büyümesine bağlı olarak bu bölgelerde çatlaklar oluşmaya başlayabilir. Çatlak olan cilt alanlarında kaşıntılar da sıktır. Cildinizin kuru olması kaşıntı şikayetini artırır.
Çatlaklar sıklıkla kalıtsal özelliklere bağlı olarak anne adaylarının %50'sinde oluşurlar. Badem yağı ya da diğer özel bazı kozmetik ürünlerle çatlak oluşan bölgelerde cildinizin kurumasını ve kaşınmasını önleyebilirsiniz.
 gebelik.org

gebelik.org Bol sıvı almanız ve sağlıklı beslenmeniz de cilt kuruluğunu önlemede yardımcı olur. "Çatlak kremleri" cildi nemlendirerek ve esnekliğine katkıda bulunarak çatlakların şiddetini azaltabilirler. Ancak eğer çatlak oluşturmaya eğiliminiz varsa hiç bir ilaç bunu tam olarak önleyemez. Çatlaklar doğum sonrasında kısa zamanda gümüş bir renk alırlar ve kalıcıdırlar.

 


KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM UZMANI DOKTORUNUZ


Gebelik muayeneleriniz esnasında sürekli karşılaştığınız Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı (veya Asistanı) nasıl bir eğitim görmüştür? Ülkemizde liseyi bitirdikten sonra girilen üniversite sınavında doktor olmayı tercih eden ve sınavda başarılı olarak bir tıp fakültesinde eğitim görmeye hak kazananlar 6 yıllık eğitim sonrası tıp doktoru olurlar. Daha sonra Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) adı verilen sınavda başarılı olan doktorlar uzmanlık eğitimi yapmaya hak kazanırlar. Dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık Eğitimi genellikle tıp branşları arasında oldukça yüksek bir puanla elde edilen bir eğitimdir ve sizin gebeliğinizi takip eden doktor bu sınavı geçmiş bir kişidir.


Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlığı eğitimi ülkemizde 5 yıl devam eder ve bu süreçte olan doktor, gebelik, doğum ve jinekolojiyle ilgili en sık görülen sorunları çözecek şekilde eğitim alır ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ünvanını alarak mezun olur. Eğitim sürecinde olan doktorortalama olarak dört günde bir her biri 24 saat süren nöbetler tutar ve çoğu durumda nöbet ertesi de mesaiye devam ederek ilerideki meslek yaşamı için sıkı bir antrenmandan geçmiş olur.

BU HAFTA BEBEĞİNİZDE OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER

 Bebeğinizin cildi lanugo adı verilen ipeksi tüylerle kaplı. Bu haftadan itibaren vernix caseosa (verniks kazeoza okunur) adlı madde de üretilmeye başlandı. Bu madde beyaz renkli, krem kıvamında ve bebeğinizin cildini kaplayarak koruyan bir maddedir. Bebeğiniz doğduğunda bu maddenin nasıl birşey olduğunu göreceksiniz. Verniksin amacı bebeğinizin cildini sürekli olarak maruz kaldığı sıvı ortamdan korumaktır. 9 ay boyunca bir su dolu bir küvette kalsanız cildinizin alacağı şekli düşünebiliyormusunuz?
Bebekler rahim içindeki duruşlarını hareket ederek sık sık değiştirirler ve genellikle 34. hafta civarında (bazen daha geç) baş aşağı pozisyon alırlar. Bebeklerin %4'ü ise miyadına baş yukarı pozisyonda girer. Doktorunuz size bebeğinizin duruş pozisyonunun başaşağı olduğunu söylediğinde eğer o anda gebeliğinizin erken aşamalarından birinde bulunuyorsanız "doğum pozisyonu mu aldı acaba?" şeklinde bir kaygı duyabilirsiniz. Bebeğin erken bir dönemde baş aşağı durması erken doğum belirtisi olarak kabul edilmez, yalnızca onun o an için duruş tercihini yansıtır.
Sağdaki resim: Leonardo Da Vinci ("rahim içindeki bebek"), 16.YY
 
Bu hafta sonunda bebeğinizin boyu 22 cm. ve ağırlığı tam 280 gram! 

        

GEBELİK VE TATİL ÖNERİLERİ

9 ay süren gebeliğiniz boyunca çeşitli tatil dönemlerine denk geleceksiniz. Tatile çıkarken otobüs, araba veya uçak gibi taşıma vasıtalarından birini kullanacaksınız. Tatil anne ve baba adayı için çok önemlidir ve ihmal edilmemelidir. Fiziksel ve ruhsal olarak dinlenme fırsatı elde edeceğiniz bu dönemle ilgili olarak mutlaka önceden doktorunuzdan onay alın. Genel olarak söylemek gerekirse yukarıda bahsedilen taşıma araçlarının tümü hamilelikte güvenlidir ve sağlıklı seyreden gebeliğinizi riskli bir duruma sokmaz. "Kesinlikle bir sorun çıkmaz" diyemesek de ortaya çıkan riskin siz zaten bu tatile çıkmasanız da oluşacak bir risk olduğunu söyleyebiliriz.
Doktorunuzdan seyahat edebileceğiniz yönünde onay aldıktan sonra eğer kendi aracınızla gidecekseniz 2 saatte bir mola vermeyi ve bu molalarda kısa yürüyüşler yaparak dolaşım sisteminizi rahatlatmayı aklınızda bulundurun. Otobüs yolculuklarında da molalardan bu amaçla faydalanın. Dört saatten daha uzun sürecek uçuşlar için doktorunuza mutlaka ayrıntılı olarak danışın. Çoğu hava yolu şirketi 36. haftaya kadar uçmaya izin vermektedir. Doktorunuzdan mutlaka yazılı bir onay belgesi alın.
Hamile yolcular için Türk Hava Yollarının kuralı:
28. haftayı doldurmamış anne adaylarının seyahatinde beyan yeterlidir. 28. haftadan sonra anne adaylarının doktorlarından gebelik haftasının net olarak belirtildiği ve “uçakla seyahatinde sakınca yoktur” ibaresinin yer aldığı bir rapor almaları gerekmektedir. Bu raporun tarihi 7 günden eski olmamalıdır.
Doktorunuzdan dönüş için de ayrı rapor almanız gerektiğini unutmayın.

Bebekler doğum sonrası ilk seyahatlerini ne zaman yapabilirler?

Bebek yolcu kabulü ve taşıma kurallarına göre; doğumundan sonraki ilk 7 gününü bitirmemiş bebekler, sağlıkları açısından istisnai bir durum olmadıkça, ebeveynleri ile olsa dahi THY uçuşlarına kabul edilmez. Sağlık açısından istisna arz eden bebeklerin taşınması, ancak doktor raporu ile gerçekleştirilir.
İster normal doğum, ister sezaryan ile doğum yapmış olun, lohusalığınızın ilk 7 günü uçak seyahati sizin için de uygun olmayabilir.
Yukarıdaki kurallar çeşitli hava yollarında değişiklik gösterse de genelde benzerdir.
Özellikle uzun süren uçak yolculuklarında dolaşım sisteminizin olumsuz etkilenmesini engellemek için varis çoraplarından faydalanmanız önemlidir. Yanda anne adaylarının kullanımına uygun ve tüm bacağı içine alan bir varis çorabı modeli görülmektedir. Ciddi bir kalp-dolaşım sistemi sorunu olan anne adayları için uzun süren uçuşlar uygun değildir. 



Özellikle uzun süreli olarak doğum yapacağınız yerden ayrılacaksanız yanınızda gerekli tıbbi belgeleri mutlaka götürün ve bulunacağınız yerdeki sağlık kuruluşlarını öğrenin.


Yaz tatiline çıkıyorsanız güneşte uzun süre kalmamaya özen gösterin ve hatta sadece gölgede güneşlenin. Güneşlenirken çok yüksek koruma faktörlü güneş yağları ile cildinizi korumanız kalıcı cilt lekelerini önlemek açısından son derece önemlidir. Yazın, her zaman olduğu gibi sıvı alımınızın yeterli olmasına dikkat edin. Yaz ishalleri genellikle bozuk gıdaların alınmasıyla ortaya çıktığından bu konuya özen gösterin. Ülkemizde populer bir yaz sporu olan tüplü dalma>> gebelik döneminde sakıncalı olabilir. Yazın en iyi yapılacak spor iyi klorlanmış bir havuzda veya belediye tarafından bakteriyolojik ölçümleri yapılmış bir havuzda yüzmektir.


Kış tatiline çıkıyorsanız üst solunum yolu enfeksiyonlarından ve gripal enfeksiyonlardan korunmak için gerekli önlemleri mutlaka alın ve mevsime uygun giyinin. Kış sporları gebelik döneminde önerilmediğinden bu sene seyirci olacaksınız demektir.Gideceğiniz yer çeşitli enfeksiyonlar açısından riskli bir bölgeyse gerekli aşılar için doktorunuza danışın (bu tür yerler genellikle tropikal bölgelerdir ve çoğu anne adayının bu tür yerlerde pek işi olmaz).

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Klamer Antibiyotik ile Verdiğimiz Mücadele

Çocuğum Pastel Boya Yedi...

Merhume Dr. Aidin Salih'den Kadına dair...