Gebelikte 39. Hafta


39. GEBELİK HAFTASI (38+0, 38+6. GÜNLER)
Bu ve takipeden hafta içinde doğum yapma olasılığınız oldukça yüksek. Geçen haftalardaki önerilerimiz aynen devam etmektedir: doğum sabır işidir ve bu sabrın sonunda bebeğinizi kucağınıza alıp onu emzirmeye başladığınızda ne kadar mükemmel bir iş başardığınızı göreceksiniz.





Doğum yapacağınız yere zamanında başvurmak normal doğum yapma olasılığınızı önemli oranda artırsa da bazı anne adaylarında doğum eylemi kasılmalarla başlamayabilir.

Kanamanız olduğunda, bebek hareketlerinizde azalma hissettiğinizde, sularınızın gelmesi durumunda veya kendinizde normaldışı herhangi bir durum olduğunu hissettiğinizde hiç tereddüt etmeden sağlık kuruluşunuza başvurmalısınız.

Doktorlar anne adaylarının her şikayetini ciddiye alırlar.




Dünyanın her doğumhanesinde şu anda doktorlar ve ebeler doğum başındalar. Siz de henüz katılmadıysanız kısa bir süre içerisinde senaryoya başrol oyuncusu olarak katılacaksınız.



DOĞRUSUNU ÖĞRENELİM

Kendi arkadaşlarınızın doğum hikayelerini bolca dinlemiş, ülkemizde veya yurtdışında doğum yapan annelerin hikayelerini defalarca okumuş olabilirsiniz. Her sağlık kuruluşunun, her doktorun, her ülkenin kendine özgü bazı farklı uygulamaları olabilir. Bazı ülkelerde uygulanan suda doğum, bazı toplumların alışkanlığı olan çömelerek doğum en bariz farklılıklardandır. Bunun yanında bazı arkadaşlarınızın doktoru onlara tüm doğum eylemi boyunca yataktan kalkmalarını yasaklamışken, bazılarının doktorları tüm doğum eylemi boyunca onların serbestçe dolaşmalarına izin vermiş olabilir. Bazı anne adaylarına "damardan serum verilirken" bazılarına bu uygulama hiç önerilmemiştir bile. Bazı anne adaylarının karnına bebeğin kalp atışlarını izleyen özel bir cihaz (kardiyotokografi) tüm doğum eylemi boyunca takılıyken, bazılarının bebeğinin kalp atışları tahta bir boru yardımıyla yalnızca belirli aralıklarla takip edilmiştir. Bazılarına doktorları iki saatte bir muayene yaparken bazı anne adayları bir-iki muayeneyle doğumlarını tamamlamışlardır.




Değişik uygulamalar bunlarla sınırlı değildir. Bazı anne adaylarının doğumda eşlerinin yanında bulunmalarına izin verilmiş, diğerlerinde baba adayı doğumhane kapısında beklemiştir. Bazı anne adaylarına sezaryan esnasında idrar sondası takılmış ve sezaryan sonrasında karınlarına kum torbası yerleştirilmiş, diğerleri ise sondasız sezaryana alınmış ve sezaryan sonrası kum torbası uygulaması gündeme bile gelmemiş olabilir. Farklı uygulamalar doğum sonrası da devam edebilir. Bazı annelerin bebekleri doğumdan hemen sonra yıkanmış, diğerlerine bebeklerini "göbek düştükten" sonra yıkamaları öğütlenmiştir.


Yukarıda bahsedilen tüm bu annelerin ortak özellikleri bebeklerini sağlıklı bir şekilde dünyaya getirmiş olmalarıdır. Farklılıkları yaratan ise her zaman olduğu gibi doktorların ve hastanelerin ekol ("uygulama alışkanlığı") farklılıklarıdır. Tıp, birbirinden oldukça farklı uygulamaların aynı sonuca götürebildiği ilginç bir bilim dalıdır ve bu sadece doğum alanında değil tıbbın her branşında böyledir. Bu ekol farklılığını bebeğinizin doktorunun size önerdiklerini arkadaşlarınızın doktorlarının önerdikleriyle karşılaştırdığınızda daha iyi anlayacaksınız.Bu haftanın sonunda bebeğinizin boyu yaklaşık 49 cm. ve ağırlığı 3200 (2650-3800) gram!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Klamer Antibiyotik ile Verdiğimiz Mücadele

Çocuğum Pastel Boya Yedi...

Merhume Dr. Aidin Salih'den Kadına dair...