Süt yapan yiyecekler


Anne sütünü arttırdığına inanılan bazı besinler vardır. Bir kısmının faydası kanıtlanmamış olsa da yıllardan beri denenmektedir. Ancak siz yine de bitkisel bu besinleri denemeden önce doktorunuza danışın.
Anne sütünü arttırdığı bilinen besinler

  • Çemen otu tohumu (methi tohumu): Methi tohumu eski zamanlardan beri anne sütünü arttırmak için kullanılmaktadır. Şimdi de bu eski inanış için araştırmalar yapılmış, sütü arttırıcı etkisi olduğu görülmüştür. Eğer methi tohumu tüketmeye başlarsanız birkaç hafta içinde sütünüzde artış olacaktır denmektedir. Aynı zamanda demir, kalsiyum, vitamin ve mineral kaynağıdır. Yine de çok fazla tüketmemeye dikkat edin. İdrar söktürücü etkisi olduğundan vücudunuz susuz kalabilir. Fenugreek çayı yani methi çayı da yeni annelere verilen popüler bir içecektir. Methi tohumu, sebze yemeklerine, etlere eklenebilir.

  • Rezene tohumu (Rezene): Çalışmalar rezene tohumunun sütü arttırdığını göstermiştir. Bazı doktorlar rezene tohumlarının bebekte kolik önleyen bir besin olduğunu söyler. C Vitamini açısından zengindir. Bunun yanı sıra ağızda ferahlatıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı etkisi vardır. Rezene tohumları sebzelere, pilavlara ve tatlılara ilave edilebilir. Rezene çayı ve rezene suyu da annelere içirilebilir.

  • Sarımsak: Birçok iyileştirici yararlarının yanında anne sütünü arttırıcı özelliği de söylenir. Yapılan çalışmalar, sarımsak yiyen annelerin bebeklerinin daha uzun süre anne sütü içtiklerini, ve sütün tadını beğendiklerini göstermektedir. Sarımsak tek başına yenebileceği gibi, yemeklerinize de koyabilirsiniz. “Sarımsak sütü” eski zamanlarda emziren annelere verilen geleneksel bir içecektir.

Eski zamanlardan beri sütü arttırdığına inanılan besinler

Herhangi bir bilimsel araştırma olmamasına rağmen aşağıda sıraladığımız besinlerin de eskiden beridir bir çok annenin süt yapmasına faydalı olduğu söylenmektedir.

  • Kimyon Çekirdeği: Kimyon çekirdeğinin sütü artırıcı olmasının yanında hazmı kolaylaştıran, kabızlığa iyi gelen, mide yanması ve şişkinlik için rahatlarıcı bir baharat olduğu söylenir. Ayrıca demir kaynağıdır. Hint yemeklerinde bolca kullanılır. Yemeklere koyabilir, suyunu içebilirsiniz.

  • Çörek Otu: Çörek otu zengin kalsiyum deposudur ve süt üretimini arttırdığına inanılır. Bakır gibi çok fazla diğer yararlı besinler de içerir. Yemeklere ilave edebilir, tek başına da yiyebilirsiniz.

  • Kutsal Fesleğen (Hint Fesleğen): Hint fesleğeni eski zamanlarda şifalı bir bitki olarak anılmakta, tedavilerde kullanıldığı söylenir. Süt üretimine yardımcı olmasının yanı sıra, K vitamini kaynağı olduğu, serinletici etkisi olduğu ve bağırsaklara iyi geldiği bilinir. Sebze yemeklerine ve çorbalara ilave edebilirsiniz. Ayrıca kaynatarak ve bal ekleyerek sıcak içecek olarak da tüketebilirsiniz.

  • Dereotu: Dereotu demir, magnezyum ve kalsiyum kaynağıdır. Süt artırıcı etkisi olduğuna inanılır. Uykusuzluğa ve hazımsızlığa iyi gelir. İdrar söktürücü olduğu için çok fazla tüketilmemelidir. Yemeklerde kullanabilir ve salata olarak tüketebilirsiniz. Çay olarak da içebilirsiniz.

  • Ajvan Tohumu: Ajvan tohumlarının mideyi temizlediğine ve hazımsızlığa çare olduğuna inanılır. Ajvan tohumundan içecek yapabilir, sebze yemeklerini pişirirken içine katılabilir. Süt salgılamasını arttırdığı söylenir.

  • Yeşil ve kabak ailesinden sebzeler:Kabak ailesinden olan sebzeler anne sütünü arttırırlar. Hem besin değeri yüksek hem de sindirimi kolay gıdalardır. Bezelye, ıspanak, kuşkonmaz gibi yeşil sebzeler zengin vitamin ve mineral kaynağıdır. Süt salgılamasını artırıcı hormon üretmenize yardımcı olurlar.

  • Bakliyat ve mercimek: Bakliyat ve özellikle de kırmızı mercimek hem sütü arttırır, hem de demir ve lif bakımından zengindir. Düdüklü tencerede kısa sürede baharatlarla birlikte pişirebilirsiniz.

  • Kırmızı sebzeler: Havuç, tatlı patates ve pancar, süt yapmaya yarayan karotin açısından zengin olan besinlere iyi birer örnektir. Pancar ve tatlı patates hem demir açısından zengin hem de karaciğere faydalıdır. Havucun sütü arttırdığı bilinir.

  • Fındık, kuruyemiş ve kurutulmuş meyveler: Badem ve kajunun süt üretimini arttırdığı söylenir. Hem atıştırmalık olarak her zaman kolayca bulabilir yanınızda taşıyabilirsiniz.

  • Yulaf ve yulaf lapası: Yulaf, demir,kalsiyum ve lif açısından çok zengindir ve emziren anneler arasında kullanımı çok yaygındır.

  • Yağ ve tereyağı: Bazı yağlar ve tereyağı sağlıklıdır. Zeytinyağı, susamyağı, gibi sağlıklı yağların süt üretimini arttırdığı söylenmektedir. Tereyağı fazla enerji verir, o yüzden çok dikkatli tüketmekte fayda var.

Herşeye rağmen unutulmamalıdır ki; bol su içmek ve ihtiyacımız olandan biraz daha fazla kalori almak en bilinen faydalı yöntemdir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Klamer Antibiyotik ile Verdiğimiz Mücadele

Çocuğum Pastel Boya Yedi...

Merhume Dr. Aidin Salih'den Kadına dair...