Bebeğim ne zaman yürüyecek!

9buçuk aylık bebeği olan biri olarak bu soruyu biraz erken sordum sanırım :) Ama napayım durmuyo çocuk, hep onu yürütmemizi istiyooor! Sanırım bu dönemi de sabırla atlatmamız gerekiyor...

Böyle bir şey alıp tüm gün onu evin içinde dolaştırmayı düşünüyorum, ne dersiniz? Yürütece göre çok daha sağlıklı değil mi :)
Yürüteç demişken, hala kullanmama konusunda kararlılığımı sürdürüyorum. Ama nereye kadar gider bilmem. Bir gün isyan ederek kullanmaya başlayabilirim! Zira artık Erkam'ın uyanık olduğu saatler onu yürütmem ile geçiyor. Belim kopuyor yani.. Amaaan, ilk aylar da öyle değil miydi sanki, kucağımdan indiremiyordum, yemek yiyecek vaktim dahi olmuyordu. Geçecek geçecek, 1 yaşını bi geçelim, hepsi geçecek inşallah :)
Yürüteçten bahsetmek istiyorum, kendi kendime konumu saptırıyorum :) Evet kullanmıyorum, çünkü çok net zararları var. Bu konuda uzmanların pek çok araştırmaları var, işte mesela bir tanesi:
"Bebeklerin yürüme sürecinde en sık tartışılan konulardan biri de yürüteç kullanımıdır. Aileler özellikle 4-7. aylar arasında, biraz da çevrenin baskısıyla çocuklarına yürüteç alırlar ve kullandırırlar. Yürüteç bebeğin doğal yürüme dönemleri sırasında (refleksler dönemi, tam basamadığı çökme dönemi, tekrar ayakları üzerine bastığı istemli ayağa kalkma dönemi ve sıralama - yürüme dönemleri) duraklamaya ve kesintiye neden olur. Yürütecin bebek için olumsuz etkileri şu şekilde sıralanabilir:
  • Vücudu daha yerçekimine karşı dik durmaya hazırlıklı olmadığından yığılarak duracağı için kifoz ya da skolyoz gibi omurga eğriliklerine neden olabilir.
  • Ayak yapısı daha hazır olmadan bastırıldığı için ayak deformiteleri oluşabilir.
  • Kalça yapıları tam gelişmeden, tüm vücut ağırlığının simetrik ya da asimetrik olarak kalçalara yüklenmesi sonucu kalça problemleri oluşabilir.
  • Bebek yürüteçte aslında yürümez, ayakları ile iteleme yapar. Bacak boyu kısa geldiği ve tam basmayı bilemediği için parmak ucuna basar ve bu alışkanlığa neden olabilir . Böylece yürüdüğü zaman parmak uçlarında yürüyebilir.
  • Bebeğini kaşla göz arasında masa örtülerini tutup çekerek masa üzerindeki ağır cisimleri üzerine düşürür veya akla gelmedik binbir türlü tehlikeye maruz kalabilir. Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan araştırmalarda 1-12 ay arasında geçirilen kafa travmalarının nedenleri arasında, %90 oranında yürüteç kazaları tesbit edilmiştir.
  • Bebek kısıtlı bir mekanda kaldığı için de psikolojik gelişimini olumsuz yönde etkiliyebilmektedir.
İşte bu nedenlerden dolayı bebeğinizin fiziksel, zihinsel ve psikolojik açıdan sağlıklı bir yapıya sahip olmasını istiyorsanız YÜRÜTEÇ KULLANDIRMAMANIZI tavsiye ederiz. Bunun yerine bebeğinizin yere konulan bir örtünün üzerinde özgürce oynamasına ve gelişmesine yardımcı olun. Çocuğun yürümeyi öğrenmesi için oyuncak pusetini itmeye çalışması veya bir iskemleyi itmesi daha faydalıdır."
 
Son madde beni çok etkiledi mesela, bebeğimin psikolojik gelişimi çok önemli, gerçi tam tersi de olabilir. Neticede ben onu her dk yürütemeyeceğim için, yürüteç ile istediği heryere gidecek.
Neyse, ben sabredersem, yürütece teslim olmazsam, oğlumun daha hızlı yürüyeceğine inanıyorum :)

 
 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Klamer Antibiyotik ile Verdiğimiz Mücadele

Çocuğum Pastel Boya Yedi...

Merhume Dr. Aidin Salih'den Kadına dair...