EDİNEREK ÖĞRENME kitabından kısa kısa notlarim - 2


Nerde kalmıştık. Evet buldum:)
Çocuğumuzun kendisini yonetebilmesini istiyorsaniz pedagojik bir ayrinti vereyim;

7 yaşından sonra kolunda saat olsun.
Size bir iyi bir de kötü haberim var. Öncelikle size sevindirici haberi vereyim. çocuğunuzun yasamda başarılı olmasının şartı cok ilgilenerek kendimizi heba etmekten geçmiyor. Kendi olmasına izin verin yeter:)
Kötü haberde durmadan çocuklarınızın dağınık olmasından şikayetçi iseniz bu onun kabahati değil, gelişim donemlerinde kendisine yeterince rehberlik edilmemesi sonucu olduğunu biliyormuydunuz?
Gelişim dönemleri nedir?
Düzen üç ayri yaş döneminde ortaya çıkar; bunların ilki 3 yaş, ikincisi 10 yaş, üçüncüsü de ergenlik sonrası dönem, yani yaklaşık 15- 20 yaş dönemidir.
* küçük yaşta paranın değerini anlasin, tutumlu olmayi öğrensin diye çoğunlukla kumbara alıyoruz ya! Almayın. Ciddi soyluyorum almamamiz gerekiyor. 12 yaşından once iyi niyet yanilgisiyla teşvik ettiğimiz para biriktirmek yanlıştır. Neden mi? Çocuğun nüfuz etmesi istenen eşya, bir birikinti ile çoğalıyorsa, cocugun eşyadan vazgeçecek "iradesi" zayıflar, "hırsı" artar. Bundandır ki teknolojik oyunlar genellikle " puan, altin, para" birikintisi üzerine kurgulanarak oyuncunun vazgeçmesini zorlaştırır.
* Allah'ı nasil anlatabiliriz?
Allah'ı fiilden sifata anlatmak, peygamber ile Allah anlatmak, peygamber'i "sifattan zata" veya "zattan sıfata" anlatmak, doğru pedagojik yöntemlerdir.
-çocuğa peygamberlerin, insan sevgisi, ağaç, kuş , karınca sevgisinden yola çıkarak anlatılması pedagojik olarak doğrudur.
* mesleklerin ikiye ayrıldığını bilmiyordum."makine" metaforu ile calisanlar;hekimlik, hakimlik,askerlik...
Ve "hermeneutik" ile calisanlar; psikoloji, pedagoji, öğretmenlik...
 Hele hele ogretmen deyince zihnime çoğunlukla disiplinli, eksik ve yanlışın oldugumda benim iyiligim icin yada toplum için cezalandırmak geliyordu. Halbuki bu davranışlar öğretmenlik mesleğinin özüne aykırı! (Biraz daha derine inecek olursak evde ilk öğretmeni anneninde boyle davranması özüne aykırıdır.) Zira o, ogretmendir; ne bir askerdir ne de bir hakim. O, bireye karşı duyarlılığı ile ön plana çıkan mesleğin sahibidir.
Bir sonraki yazım "çocuğunuza birlikte büyümek" naomi aldort un kitabi ile devam edeceğim:)
Düzen alışkanlığı ile detaylı bilgi icin aşağıdaki lingi tıklayabilirsiniz:

Yorumlar

  1. Peki dağınık olmaması için gelişim döneminde nasıl rehberolucaz

    YanıtlaSil
  2. Buradaki yazıyı okuyabilirsiniz:
    http://ademgunes.com/kose-yazilari/16/107/cocuklara-duzen-aliskanligi-nasil-kazandirilir

    YanıtlaSil
  3. tıklayamadım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mesaj ile ling gonderemedim. Yazının sonuna ekledim:)

      Sil
  4. çocuk eğitimini ne kadar da abartıyorsunuz. Eğer bunlar doğru olsa köylerden doktorlar mühendisler çıkmazdı!
    Şuan eğitimin her türlüsü var ama çocuklar egoist

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek ki onceliklerimiz ve önem verdiğimiz şeyler farklı. İnsan eğitimi basite alınacak birşey değil. Kaldiki bir yemek hazırlarken bile basite kaçan bir insan değilim. Sorarim, ogrenirim, emek veririm. Rabbimin çok özel bir emaneti olarak gelen yavrumu yetiştirmek için ahirette benden davacı olmaması için abartmisim çok mu!. Şükür, ileride doktor, mühendis olsun diye gozumde abartmiyorum öyle bir hayalim yok.. Biliyorum ki makam mevki sahibi olmak adam olmak anlamına gelmiyor.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Klamer Antibiyotik ile Verdiğimiz Mücadele

Çocuğum Pastel Boya Yedi...

Merhume Dr. Aidin Salih'den Kadına dair...