"Çocuk Ve Biz" Kitap Özeti

Onca yoğunluğuna rağmen, kitabın elinden düşmüyorsa...
Evet hala geleceğe dair umutlarımız var demektir. :)
Ne zaman okuyan insan görsem şevke gelirim. Ahh ah eski günler, kitapçıya girip kendimi kaybetmelerim... Elime aldığım kitabı bitirmeden uyku bile uyuyamadığım, uyuyacaksam kitsabı hayal ettiğim günler.. 2-3 güne bir kitap bitirirdim.
Kitap okumak ve film izlemek benim için bir sevdaydı...
Şimdi de bir sevda, ama platonik :))
Yine de 2-3 haftada bir de olsa kitap bitiriyorum canım.
Hem şuan bir kitap gibi oğlumu okuyorum heh he :)
Neyse şimdi konumuza gelelim. Kitabımız bu:

Yazar bir hayli araştırma yapmış. Kitap alanında kendisini geliştirmiş diğer yazarların fikirlerine de yer veriyor.
Şimdi size hoşuma giden kısımları alıntılamaya başlıyorum.
Şu tatlı hikaye ile başlıyor:
"Bir kış ortası, iki genç kadın ilk çocuklarını doğuruyor. Saatlerce süren yorgunluktan sonra biri, sevinçle "Zor kısmı bitti!"diyor. Doktor gülerek; "Hayır!" diye cevap veriyor, "Henüz yeni başlıyor."
***
Çocuk altı yaşına geldiğinde, kişiliğinin temel yapısı oluşmuş durumdadır. Onun ne tip bir insan olacağı, büyüdüğü zaman başarılı olup olmayacağı, mutlu veya mutsuz bir hayat süreceğini altı yaşına kadar oluşan kişilik yapısı belirler.
***
Hiç kimse iyi bir anne ve iyi bir baba olarak doğmaz. İyi anne, baba olmak, sabır, araştırma ve sevgi işidir.
***
Çocuk doğumundan sonra birinci yıl iyimser bir görüş kazanırsa, iyimser bir insan olacaktır. Kötümser bir görüş geliştirirse, ömrünün sonuna kadar kötümserlikten kurtulamayacaktır.
***
Şımartma, çocuklara çok ufakken ilgi gösterildiği taktirde, büyüdükleri zaman onları ziyan edeceğimiz anlamında kullanılır. Ama bu bebekler için söz konusu olamaz. İsteseniz de, bebeklik çağındaki bir çocuğu şımartamazsınız.
***
Çocuğa, "yapma", "dokunma" kelimelerini sık sık tekrarlamayacağınız rahat bir oyun alanı hazırlayın. Buna rağmen dokunmaması gereken bir şey olduğunda, sadece emir vermeyin, sebebini mutlaka söyleyin.
***
İki-üç yaş arası dönemde, çocuktan, çevrenin emirlerine uyması ve kendini kontrol etmesi için aşırı istekte bulunmamak gerekir. Böyle yapıldığı taktirde çocuk ya pısırık, içine kapanık olacaktır, ya da size isyan bayrağını çekecektir.
***
Sanki Allah, yetiştik olduklarında tüm dünyayı özümseyebilsinler diye çocuklara sınırsız, aç bir "merak midesi" yerleştirmiştir. İşte bu özelliğin bulunduğu iki buçuk yaş döneminde çocuğun maddi doyumdan çok manevi doyuma ihtiyacı vardır.
***
Anne babaların, çocuğa söylenen her şeye hemen uymasını beklememeleri gerekir. Çocuğa direnme payı bırakmak gerekir. Ancak asla kararlı tutumdan vazgeçilmemelidir.
***
***
Çocuk, elektronik bir uçak istiyor. Ve Allah'a dua ediyor. Daha sonra annesine: "Biliyorum, Allah bana  gökten uçak atmayacak. Ama belki senin kalbine, "çocuğuma bir elektronik uçak alayım" isteği verebilir. Sende bana  oyuncağı alırsın."
***
Dört yaş, dini inancın canlılık kazandığı bir devredir. Bu dönemde çocuğun sorduğu sorulara sabırla ve açıklayıcı, net ve doğru cevaplar verilmelidir.
***
Bebeğin ileriki hayatındaki güven duygusunun oluşması, en aciz zamanında ihtiyacına cevap verilmesi ile doğru orantılıdır.





 
  


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Klamer Antibiyotik ile Verdiğimiz Mücadele

Çocuğum Pastel Boya Yedi...

Merhume Dr. Aidin Salih'den Kadına dair...