Ihlamur Mayalı Ekmek Yapımı
Ihlamur mayamız koyu bal rengine ulaştıysa ve üzerinde aktif kabarcıklar oluştuysa mayamız olmuş demektir
Mayalanmadan önce
Mayalandıktan sonra!
Bu da pişmiş haliii
Dünkü ıhlamur mayası tuttu, ıhlamur kokulu kocaman bir ekmek oldu!
Gördük ve tecrübe etmiş olduk ki dışarıdan ekmek almak İÇİN hiç bir sebep kalmamış bulunuyor.. 😁😁 artık ekmek yapmak zor bahaneleri duymak bile istemiyorum🙉
Görüldüğü üzere ottan bile ekmek oluyorsa; e daha Ne olsun!
Hadi hemen veriyorum tarifi ☺
Ihlamur mayası İÇİN
🌺 yaklaşık 2 avuç ıhlamur çiçeği kuru veya yaş farketmez (ben kuru kullandım)
🌺 3 sb su
🌺1lt cam kavanoz
Ortalama 24-26 sıcak ortamda ağzı kapalı bekleyen mayanın üzerinde aktif baloncuklar oluşuyor. Aktif kabarcıklar mayanızın olduğunun işareti👍🏻
Ekmeğin yapılışı
🌺 Mümkünse ilaçsız tarım, geleneksel taş değirmen tam buğday unu (gelenekselpazar.com'dan TEM'in edebilirsiniz)
Yahut gimdes helal sertifikalı herhangi bir tam buğday unu..
(Benim organik unum bittiği için A101'den golda un aldık)
🌺3sb ıhlamur mayası (yani ıhlamurları süzdükten sonra kalan su)
🌺bir tatlı kaşığı Kaya tuzu
yapılışı
💕 unu azar azar ilave etmek suretiyle hiç ilave su katmadan sadece ıhlamurun özüyle ekmeğimizi mayalıyoruz. İlave su yok arkadaşlar! Sadece 3sb ıhlamur altı suyu var..
Ele yapışan,cıvık, ama leğenden kolay toparlayabilen bir hamur olunca yağlayıp unladığımız fırın kabına hamurumuzu boşaltıp elimizle düzeltiyoruz.
Üzerine hafifçe un serpiyoruz. Dilerseniz bu aşamada ekmeğinizin üzerine bıçakla şekil verebilirsiniz.. kabın ağzını gergince hamura değmeyecek şekilde stres film ile yahut fırın kanınızın kapağı ile örtüp, hamurun iki katına çıkmasını bekleyeceğiz..
💕sonraki aşama sabır! Hakikaten sabır ama hiç şaka değil☺
Bu ekmek aşama aşama mayalanmıyor,ekşi mayalı ekmek yapanlar bilirler.. ekşi maya saat başı artar artar en son Kemal'e erer..
Bu öyle değil.. bir gece geçti banamısın demedi, hatta misafir gelecekti dedim ki, bu ekmekten iş çıkmayacak en iyisi hemen bir ekşi mayalı yoğurayım!
Ekşi mayalı ekmeği saatler sonra yoğurduğum halde Çiçek mayalı ekmekten saatler önce pişirdim hatta soğuttum bile..
Ve o süreçte hamurda daha yeni yeni hareketlenmeler olmaya başlamıştı..
Tabi çok sevindim, bence ekmek yapmanın adı başarı, sevgi ve sabır bugün 3 ünü iliklerime kadar yaşadım diyebilirim 💕
Elhamdülillah Rabbim utandırmadıda bizim ıhlamurlar maharetli çıktı 😄
Her neyse 2 katına ulaşmış hamuru, önce alt sonra üst olmak üzere önceden ısıtılmış 150-160 derece fırında yavaş yavaş pişiriyoruz. Ekmek hiç bir zaman yüksek ısıda pişmez, pişersede içi hamur olur.. aklınızda olsun hanımlar 😉
Sırada lavanta var.. lavanta çiçeklerini suya ısladım bile..
Bu şekilde nane, kekik, biberiye, envai çeşit çiçek ve hatta meyvelerden bile ekmek mayası yapılabiliyor!
Madem böyle birşey öğrendik, bu kadim bilgileri gelecek nesle aktarmaya haydi tertemiz,helal ve tayyib ekmeğimizi kendimiz yapmaya!
Denemek lazım. Piştikten sonra ıhlamur kokusu hissediliyor mu?
YanıtlaSilHissediliyor. Aslında bana biraz ağır geldi ama çok seven dostlarım var :)
Sil